Atestari documentare scrise ale comunei Homoroade

Localitatea  Homorodu de Mijloc este atestată documentar din anul 1394. Comuna Homoroade este localizată în partea central-estică a județului Satu Mare, formată din satele Homorodu de Mijloc – reședință de comună, Homorodu de Jos, Homorodu de Sus, Necopoi, Solduba și Chilia. Teritoriul administrativ teritorial al comunei Homoroade se învecinează cu: comuna Culciu spre nord, comuna Valea Vinului spre nord-est,  județul Maramureș spre sud-est, comuna Viile Satu Mare spre vest și comuna Socond spre sud.

Drumul județean care leagă orașul Satu Mare de comuna Homoroade are o lungime de 32 km și trece prin localitațile: Amați, Rușeni, Tătărăști, Necopoi, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Homorodu de Sus ajungând până la Solduba.

Evoluția demografică a comunei Homoroade conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Homoroade se ridică la 1.791 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.030 de locuitori, împărțiți pe categorii de vârstă și gen, religie și etnie.

În ceea ce privește activitatea culturală, se regăsesc 7 uniăți de cultură: o bibliotecă comunală în cadrul Căminului Cultural Homorodu de Mijloc, Casa muzeu Chilia și 5 cămine culturale care găzduiesc evenimente locale, respectiv 11 biserici din care 6 ortodoxe, 1 romano-catolică, 3 penticostale, 1 baptistă și Mănăstirea ” Sf. Andrei” din localitatea Chilia.

Principalele obiective turistice și de agrement ale comunei Homoroade sunt:

Lacul Oțeloaia este un lac artificial amplasat în pădurea care poartă același nume. În luna august a fiecărui an, lacul devine un obiectiv turistic foarte căutat deoarece aici are loc Festivalul Folclorului Codrenesc.

Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc desfășurat în jurul lacului Oțeloaia, este cel mai vechi eveniment folcloric din județul Satu Mare, reușind să supraviețuiască în timpul regimului comunist, regim care a pus capăt multor festivaluri.

Popasul Codrenilor este o zonă de agreement cu pensiune, restaurant și piscină, amplasată pe malul Lacului Oțeloaia, specifică zonei de codru.

Casa Muzeu Chilia sau  ”Gospodăria țărănească de la Chilia”, redă cu fidelitate caracteristica arhitectonică a locuințelor din Țara Codrului,  fiind compusă din tindă și două camere, șură, cămară pentru alimente și cotețul păsărilor, toate acestea fiind construite în prima jumătate a secolului trecut.

Totodata in localitate isi mai desfasoara activitatea Asociatia Sportiva Codreana Homoroade cu un efectiv de 20 de sportivi. Astfel copiii din localitatea Homorodu de Mijloc isi desfasoara activitatea extra scolara in cadrul Asociatiei sportive Codreana Homoroade ,asociatie infiintata in anul 1970 .Pe parcursul acestor ani au fost antrenati sute de copii obtinand in urma participarii la competitii locale , judetene si zonale diverse rezultate multumitoare .